Czas na małe co nieco. Dzisiaj pokażę jak przygotować kruche i złociste kapuśniaki. Ciasto jest dość uniwersalne, możemy je wykorzystać również do zrobienia pysznych pasztecików lub dać ponieść się kulinarnej inwencji twórczej i wymyślić samemu jakiś ciekawy farsz. Zapraszam do lektury.
Składniki (ciasto):
- 0,5 kg maki
- 250 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- 50 g drożdży
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
Składniki (farsz):
- 0,5 kg kwaszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- Kminek
- 1 mała cebula
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1 (ciasto):
Mąkę i masło siekamy na stolnicy, drożdże łączymy mieszając ze śmietaną, wlewamy do ciasta, a następnie dodajemy kolejno pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto należy rozwałkować na kształt dużego prostokąta.
Krok 2 (farsz):
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle, następnie dodajemy odciśniętą ze soku kapustę oraz grzyby suszone i smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia pozostawiając do wystygnięcia.
Krok 3:
Wzdłuż krawędzi rozwałkowanego ciasta układamy farsz i zawijamy 1 pełny obrót, odcinamy wzdłuż od pozostałej części cista i powstały rulon tniemy na małe odcinki o długości ok. 4-5 cm. Operację tą powtarzamy do wykończenia ciasta lub farszu.
Krok 4:
Gotowe, uformowane kapuśniaki smarujemy po wierzchu roztrzepanym białkiem, posypujemy kminkiem i wkładamy do pieca 180 st. C/30 min.
Pamiętajmy aby przed pieczeniem blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Komentarze: “Złociste kapuśniaki drożdżowe z kminkiem”
wyglądają fantastycznie:) na pewno smakują wyśmienicie:)
Wyglądają przepysznie, uwielbiam kapuściaki, tylko gdzie te drożdże? 😉
Rzeczywiście zapomniałem wpisać drożdże jako składnik, tak to jest jak się po nocach gotuje hehehe. Pozdrawiam
Pyszne! Zwłaszcza w towarzystwie barszczyku 🙂
Podobne kapuśniaki robiła moja babcia… 🙂 Palce lizać:) A ja polecam coś mięsnego, z dodatkiem piwa ciemnego: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/69-100058-wolowina_po_flamandzku.html
Niezle chyba sie skusze zeby zrobic z twojego przepisu
http://www.grupamtw.com
Świetne zdjęcia 🙂
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/
pychotka! uwielbiam kapuśniaczki!
zobacz też mój sposób na kapuśniaczki z pestkami dyni
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/12/kapusniaczki-z-pestkami-dyni.html
pozdrawiam serdecznie!
pięknie wyglądają chyba się skuszę 🙂
Dziękuję za przepis.. polecam też moje paszteciki z kapustą i pieczarkami..
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/11/paszteciki-z-kapusta-i-pieczarkami.html
robię podobnie, a jak mi zostanie ciasta to robię na słodko tak. http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/11/rogaliki.html
Pozdrawiam Cię i zapraszam w wolnej chwili
I dla odmiany, zamiast kanapki do pracy, to takie kapuśniaczki.
A jeszcze do tego barszczyk. 🙂 🙂
Ładne danie 🙂 Jednak lepiej – dla kondycji – by menu było albo wysokowęglowodanowe – http://www.stachurska.eu/?p=9928
Wyśmienite 🙂 Wspaniale wyglądają. Polecam też bułeczki drożdżowe z serem i pieczarkami 🙂 http://www.ja-pieczarka.pl/przepisy/87/buleczki-drozdzowe-z-serem-i-pieczarkami
albo wysokotłuszczowe – http://www.stachurska.eu/?p=3383 . Łączenie źródeł energii skutkuje chorobami cywilizacyjnymi jak cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, otyłość. Źródło energii to ważny składnik menu i trzeba je mieć jedno 🙂
a ja lubie krokiety z parówkami 🙂 http://kuchnianatki.blogspot.com/2013/11/krokiety-z-parowkami-i-innymi-dodatkami.html
Super pomysł na przekąskę imprezową 🙂
http://chillijemy.blogspot.com/
Super pomysł 🙂 Akurat w sobotę mam gości, więc zrobie 🙂
http://chillijemy.blogspot.com/
Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)
Pyszne paszteciki z mięsem.. polecam.. http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/10/paszteciki-z-miesem.html
Wyglądają przepysznie – będę musiała takie zrobić. Ja zapraszam na krokiety z kapustą i pieczarkami: http://kuchniaidom.pl/krokiety-z-kapusta-i-pieczarkami/
a może babeczki drożdżowe z pieczarkami..
a może babeczki drożdżowe z pieczarkami.. http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/09/babeczki-drozdzowe-z-pieczarkami.html
Paszteciki wyglądają rewelacyjnie i pewnie tak samo smakują. Będą na pewno świetnym dodatkiem do wielu zup.