Soczyste burgery grillowane z chili i musztardą dijon

Uwielbiam własnej produkcji fast food. Znacznie odbiega jakością i smakiem od tych serwowanych w ulicznych barach. Zawsze z utęsknieniem czekam na sezon grillowy, kiedy to godzinami mógłbym stać za sterami maszyny grillującej.

Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: Łatwe

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • Natka pietruszki
  • Mielony kmin
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:
Do moździerza wrzucamy czosnek, kmin, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz wlewamy oliwę. Całość ucieramy do uzyskania jednolitej masy.

Krok 2:
Do miski wrzucamy zmieloną wołowinę, dodajemy jajko, posiekaną papryczkę chili oraz musztardę. Do mięsa dodajemy utartą oliwę z przyprawami i dokładnie wyrabiamy, najlepiej dłonią.

Krok 3:
Rozgrzewamy ogień i kładziemy uformowane na kształt okrągłych placków mięso na ruszt. Pieczemy ok 8-10 minut z każdej strony od czasu do czasu przerzucając na drugą stronę.

Krok 4:
Na 2 minuty przed końcem smażenia na ruszcie układamy również bułki do naszych burgerów, aby się podgrzały i zrobiły lekko chrupiące. Serwujemy z warzywami wedle własnego uznania. Moją propozycją jest czerwona cebula i ogórek korniszon – prosto ale smacznie. Całość polewamy majonezem i francuską musztardą z dużą ilością gorczycy.

Pamiętajmy aby mięso piec tyle czasu ile wymaga grubość naszego burgera.




Komentarze: “Soczyste burgery grillowane z chili i musztardą dijon

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

  2. Witam
    ….a do czego to jajko, po co?
    i co to znacy: „Pamiętajmy aby mięso piec tyle czasu ile wymaga grubość naszego burgera.”…….??
    tzn, jesli posiadam 5cm grubość …lub 7.5cm grubość burgera????
    to ile czasu wymaga pieczenie 1cm burgera wołowego?
    POZDRAWIAM, Jędruś

    1. Jędruś!!

      Po to jajko – aby mięso było dobrze związane i nie rozpadało się na ruszcie, inna sprawa kiedy pieczemy na pełnej blasze wtedy nie potrzebujemy jajka ponieważ cała powierzchnia burgera ma grunt pod brzuchem. Poza tym każdy ma prawo do swego autorskiego przepisu na swym autorskim blogu więc nie wiem po co te filozofie mistrza kuchni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *