Słodkie placuszki z wiórkami kokosowymi i żurawiną w konfiturze

Nie ma to jak szybka przekąska w słodkim wydaniu. Krótki czas przygotowania, ciekawy smak i szereg kombinacji jeśli chodzi o dodatki do ciasta sprawiają że chętnie sięgam po tego typu smakołyki.
Wypróbujcie koniecznie.

Składniki na 15 szt.

  • ½  szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • 300 g mąki
  • ½ łyżki smalcu do smażenia
  • Żurawina w konfiturze (na gotowe placuszki)

Krok 1:

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, najlepiej mikserem.

Krok 2:
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy niewielką ilość smalcu, tak, aby lekko natłuścić powierzchnię i smażymy małe placuszki.
Podajemy z konfiturą z żurawiny.
Pamiętajmy, aby do smażenia wykorzystać patelnie z dobrą powłoką teflonową lub tytanową. Pozwoli nam to ograniczyć do minimum ilość tłuszczu do smażenia, dzięki czemu placuszki nie będą mocno nasiąkać.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *