Śledź z kandyzowanym imbirem i suszoną żurawiną

Podczas przygotowywania jakichkolwiek potraw ze śledzia  musimy zwracać uwagę na dobór odpowiednich składników, ponieważ śledź marynowany zarówno w occie jak i w innych zalewach jest bardzo wymagający jeśli chodzi o towarzystwo z jakim go połączymy, wówczas możemy doprowadzić do tego, że zgubimy równowagę smaku i po prostu nie będzie smakował tak jak trzeba.  Propozycja, którą przedstawiam doskonale służy jako przystawka lub forma przekąski przy imprezowym stole.

 

 

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 2 płaty śledzia z zalewy octowej,
  • Kilka kostek kandyzowanego imbiru,
  • 5 dkg suszonej żurawiny,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy łagodnej,
  • ½ jabłka,
  • Sok z ½ cytryny,
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta czarnego, świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 pęczek cebuli dymki,

Przygotowanie:

Krok 1:
Do miski wyciskamy sok z cytryny, następnie dodajemy jogurt naturalny, majonez,  musztardę i wsypujemy suszoną żurawinę oraz jabłko skrojone w drobną kostkę. Całość  doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2:
Na talerzu układamy śledzia zwiniętego w rulon, tak, aby można było ułożyć w środku kostki kandyzowanego imbiru. Obok śledzia nakładamy wcześniej przygotowany sos i całość posypujemy posiekaną dymką
Myślę że najlepszym wyjściem będzie zakupienie śledzia w słoiku, ponieważ śledzie na wagę  w dużych opakowaniach w sklepie mogą okazać się niezbyt świeże i będą wyróżniać się gorzkim smakiem, tłumiąc nam radość z jedzenia.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *