Sałatka z wędzonym łososiem, bryndzą i kolbami kukurydzy

Myślę że w związku z tym że nastała wiosna przyda się kilka ciekawych przepisów na sałatki. O tej porze roku zazwyczaj chętniej sięgamy po „trawiaste” potrawy, niż ociekające tłuszczem kotlety. Zapraszam na ciekawe połączenie wędzonego łososia z podkarpacką bryndzą.

 

Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: Łatwe

Składniki:

  • Sałata rukola
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g bryndzy w kawałku
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Kolby kukurydzy z zalewy
  • 50 ml oliwy
  • Świeży koper
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:
Rukolę dokładnie płuczemy i  rozkładamy na talerze.

Krok 2:
Na rukoli układamy kolejno poszarpanego łososia, bryndze skrojoną w kostkę, skrojone w talarki kolby kukurydzy oraz pomidorki koktajlowe.

Krok 3 (sos):
Do szklanki wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz dodajemy drobno posiekany koper, całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka minut. Po wyjęciu z lodówki polewamy sałatkę sosem i gotowe.

Łososia możemy kupić w dobrej cenie w postaci wędzonych brzuszków.




One thought on “Sałatka z wędzonym łososiem, bryndzą i kolbami kukurydzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *