Sałatka z karmelizowaną gruszką i rulonami z boczku

Bardzo lubię tworzyć recepturę potrawy w momencie gdy głód rozprzestrzenia się po całym ciele. Wówczas wyzwalają się wszystkie zmysły dzięki którym mogę stworzyć coś naprawdę wyszukanego i niepowtarzalnego, zgodnie z harmonią i równowagą smaku. Dzisiaj zapraszam wszystkich na orzeźwiającą sałatkę z mocno owocowym akcentem.

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • mix sałat,
  • 10 plastrów boczku,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 100 g sera pleśniowego LAZUR,
  • 1 gruszka,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1:
Oliwki owijamy w plastry boczku i wkładamy do piekarnika 200 st./20 min.

Krok 2:
Na patelnię wrzucamy masło, następnie wsypujemy cukier i dodajemy miód i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru.  Następnie na rozgrzanej masie układamy gruszkę skrojoną w półplastry, smażymy na większym ogniu do momentu zarumienienia się gruszki.

Krok 3:
Na pozostały po gruszce karmel wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy musztardę i podgrzewamy do momentu odparowania cieczy, aż sos zrobi się gęsty.

Krok 4:
Na talerzu układamy kolejno sałatę, którą lekko solimy przed kolejnym składnikiem, ser LAZUR, karmelizowaną gruszkę, pomidorki koktajlowe i na koniec ciepłe rulony z boczku i czarnych oliwek, całość polewamy sosem z pomarańczy i musztardy.




Komentarze: “Sałatka z karmelizowaną gruszką i rulonami z boczku

  1. wygląda świetnie. dziś przychodzi do mnie na kolacje mój chłopak. sprawdzę czy mam boczek w lodówce a jak nie to lecę do sklepu po mięsko kani i biorę się do roboty 😀

  2. i jak udała się randka? 🙂 do mnie dziś przychodzi mój Boy ale chyba dodam kabanosy,maestro o smaku boczku, jego ulubione to mu na pewno posmakuje 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *