Sałatka z deserową dynią, węgierskim kabanosem i serem gorgonzola

Bardzo lubię łączyć sery pleśniowe z owocami lub warzywami ze słodkiego syropu lub innej zalewy.
Do tego fajnie wrzucić kawałek mięsnego akcentu, dobry sos i szybka sałatka, niemalże w kilka minut jest gotowa. Zapraszam na orzeźwiającą sałatkę, która posłuży jako ciekawa przekąska w ramach przystawki lub nieco odmieniony deser.

Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: Łatwe

Składniki:

  • ½ główki sałaty lodowej
  • 100 g sera gorgonzola
  • Kilka węgierskich kabanosów z dodatkiem ostrej papryki
  • 100 g deserowej dyni w kostkach z zalewy
  • 50 ml zalewy w której była wcześniej dynia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • Sok z ½ cytryny
  • Szczypta granulowanego czosnku
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1:
Sałatę myjemy i siekamy na większe kawałki.

Krok 2:
Z zalewy robimy sos dodając do niej kolejno oliwę, sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.

Krok 3:
Sałatę układamy na talerzu, a na niej kładziemy dynię, skrojone w 2-centymetrowe kawałki kabanosy oraz skrojony na małe kawałki ser gorgonzola. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

 

Przy zakupie dyni deserowej należy zwrócić uwagę na składniki zalewy, aby nie było tam zbyt wiele octu, wówczas sos nie wyjdzie zbyt dobry i sama dynia nie będzie dobrze smakować.

 




Komentarze: “Sałatka z deserową dynią, węgierskim kabanosem i serem gorgonzola

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *