Sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami w sosie z musztardy i pesto bazyliowego

Nie da się ukryć, że sałatki dominują w naszym rodzinnym repertuarze wieczornym. Ale jak mówią – kto jada sałatki ten piękny i gładki 😁. Często sałatkę można skopać tym, że składniki dobierzemy niezbyt poprawnie, chodzi o zachowanie równowagi smaku.

Składniki:
– mix sałat,
– oliwa,
– sok z cytryny,
– tuńczyk w oleju,
– suszone pomidory,
– mozarella w kulce,
– czarne oliwki,
– jajko gotowane,
– prażone pestki dyni,
– sos (2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki pesto bazyliowego, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz),

Przygotowanie:
Sałatę skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny i umieszczamy na dnie talerza lub michy. Pozostałe składniki kroimy w niewielkie kawałki i układamy na sałacie. Całość polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni. Fajnym dodatkiem będą grzanki z bagietki skropione oliwą czosnkową.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *