Ratatouille z różnymi rodzajami mięs

Bardzo lubię potrawy, które cechuje różnorodność składników, zarówno mięs jak i warzyw czy też przypraw. Ta potrawa to istna uczta dla miłośników tego typu wariacji. Przygotowując to danie trzeba się odrobinę napracować, lecz dla prawdziwych miłośników gotowania to całkiem niezła frajda. Zapraszam na jednogarnkowe danie przepełnione mięsiwem, soczystymi warzywami oraz aromatycznymi przyprawami.

Porcja dla 4-6 osób

Składniki:

  • 400 g chudego udźca wołowego,
  • 300 g polędwicy wieprzowej,
  • 300 g łopatki wieprzowej,
  • 5 plastrów wędzonego boczku,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 żółte papryki,
  • 4 duże pomidory,
  • 1 bakłażan,
  • ½ słoika suszonych pomidorów w oliwie,
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Świeży rozmaryn,
  • Suszona bazylia,
  • Sól i pieprz,
  • Oliwa

Przygotowanie:

Krok 1:
Do garnka w którym będziemy dusić całą potrawę wrzucamy skrojony w paski boczek i podsmażamy do momentu wytopienia niewielkiej ilości tłuszczu, następnie zmniejszamy ogień do minimum.

Krok 2:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy  skrojony w grubszą kostkę udziec wołowy, smażymy 2 minuty ciągle mieszając w celu zrumienienia oraz zamknięcia porów w mięsie, następnie przekładamy mięso do gara z podsmażonym boczkiem. Czynność tę powtarzamy z każdym rodzajem mięsa.

Krok 3:
Kiedy już wszystkie rodzaje mięsa znajdują się wraz z boczkiem w garnku całość zalewamy winem, dodajemy świeży rozmaryn , suszoną bazylię, następnie zwiększamy ogień i gotujemy aż płyn się zredukuje o połowę. Po zredukowaniu do garnka wrzucamy obrane ze skórki i skrojone w ćwiartki pomidory, zgniecione 2 ząbki czosnku oraz suszone pomidory odsączone z oliwy (nie wylewać oliwy bo się przyda) i całość dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę do momentu, aż mięso zmięknie.

Krok 4:
Na patelnię wlewamy oliwę z suszonych pomidorów i podsmażamy na dużym ogniu cebulę skrojoną na większe kawałki, po podsmażeniu przekładamy do garnka z mięsiwem. Podobnie jak wcześniej było z mięsem tą czynność powtarzamy z pozostałymi warzywami (papryka i bakłażan).

Krok 5:
Kiedy wszystkie składniki znajdują się już w jednym garze całość podlewamy lekko bulionem warzywnym, dodajemy pieprz oraz niewielką ilość soli ze względu na to, że bulion też jest słony.
Wszystko dusimy razem jeszcze przez ok 20 minut  pilnując aby warzywa się nie rozgotowały lecz były lekko chrupiące.
Podajemy z kaszą kus kus lub po prostu ze świeżym pieczywem.

Pamiętajmy, aby potrawę dusić najlepiej w garnku z teflonowym wnętrzem, lub takim, do którego nie będzie nic przywierało, ponieważ może się przypalić i wtedy nici z naszej uczty.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *