Czasem prostota w kuchni pozwala nam stworzyć coś niesłychanie pysznego, co smakiem daleko odbiega od prostoty i wpędza w krainę niebiańskich smaków.
Zapraszam wszystkich na pyszne słodkości. W tym przypadku to mini babeczki zasilone odrobiną wysokoprocentowego trunku.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Stopień trudności: Średni
Składniki:
- 300 g masła
- 250 g cukru kryształu
- 0,25 ml rumu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Szczypta soli
- 5 jaj
- 50 ml mleka
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1:
Masło kroimy na kawałki i ucieramy mikserem, następnie dodajemy cukier waniliowy, rum, cukier kryształ i sól i ucieramy dalej przez ok 1 minutę.
Krok 2:
Do masy dodajemy kolejno jajka, cały czas ubijając.
Krok 3:
W kolejnym kroku dodajemy mleko, mąkę i proszek do pieczenia i w dalszym ciągu ubijamy mikserem do momentu wyrobienia jednolitej masy.
Krok 4:
Masę przekładamy do foremek babeczkowych, które wcześniej należy wysmarować masłem.
Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut.
Należy pamiętać, aby babeczki wyjmować z foremek po wystudzeniu.
Komentarze: “Puszyste babeczki z rumem”
mmm… te babeczki są rewelacyjne, u mnie niedawno gościł tort ajerkoniakowy
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/04/tort-ajerkoniakowy.html
Wygląda smakowicie : ))
Ależ mają kolor! Kusisz 🙂