Puszyste babeczki z rumem

Czasem prostota w kuchni pozwala nam stworzyć coś niesłychanie pysznego, co smakiem daleko odbiega od prostoty i wpędza w krainę niebiańskich smaków.
Zapraszam wszystkich na pyszne słodkości. W tym przypadku to mini babeczki zasilone odrobiną wysokoprocentowego trunku.

Babeczki z rumem

Czas przygotowania:  1,5 godziny
Stopień trudności: Średni

Składniki:

  • 300 g masła
  • 250 g cukru kryształu
  • 0,25 ml rumu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 5 jaj
  • 50 ml mleka
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Krok 1:
Masło kroimy na kawałki i ucieramy mikserem, następnie dodajemy cukier waniliowy, rum, cukier kryształ i sól i ucieramy dalej przez ok 1 minutę.

Krok 2:
Do masy dodajemy kolejno jajka, cały czas ubijając.

Krok 3:
W kolejnym kroku dodajemy mleko, mąkę i proszek do pieczenia i w dalszym ciągu ubijamy mikserem do momentu wyrobienia jednolitej masy.

Krok 4:
Masę przekładamy do foremek babeczkowych, które wcześniej należy wysmarować masłem.
Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut.
Należy pamiętać, aby babeczki wyjmować z foremek po wystudzeniu.

 




Komentarze: “Puszyste babeczki z rumem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *