Pulpeciki z bazylią w sosie z pieczonej papryki i pomidorów

Bardzo lubię pieczoną paprykę. Jest miękka i soczysta, możemy ją wykorzystać na wiele sposobów. W tym przypadku postanowiłem przygotować pyszny sos, który jest znakomitym dodatkiem do mięs czy też makaronów.

Czas przygotowania: 1 h
Stopień trudności: Średni

Składniki (klopsiki):

  • ½ kg mielonej karkówki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Duża garść posiekanej bazylii
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Mąka do oprószenia
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Składniki (sos):

  • 2 duże papryki
  • 2 pomidory
  • 1 mały seler
  • Czosnek w łupinach
  • Kilka szalotek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sok z ½ cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:
Mięso wkładamy do naczynia, dodajemy posiekaną cebulę, wyciskamy czosnek, wbijamy jajko, następnie wrzucamy bułkę tartą  i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Krok 2:
Paprykę kroimy na pół, wydrążamy gniazdo i pestki, płuczemy i układamy na blaszce do  pieczenia. Obok papryki kładziemy umyte wcześniej pomidory, seler skrojony w plastry, czosnek w łupinach oraz szalotki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut/200 stopni.

Krok 3:
Po upieczeniu warzyw obieramy ze skórki paprykę, pomidory i czosnek i wszystko miksujemy blenderem. W garnku  rozgrzewamy oliwę i wrzucamy paprykę słodką w proszku aby się przesmażyła ok 1 min. ciągle mieszając. Do przesmażonej papryki przelewamy sos powstały z upieczonych warzyw, dodajemy  sok z cytryny, cukier i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy 1 łyżkę masła i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.

Krok 4:
Z mięsa formujemy kuleczki, obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu klopsiki przekładamy na ręcznik papierowy aby wyciągnął tłuszcz i wrzucamy do przygotowanego wcześniej sosu i gotowe.

 

Tak przygotowane danie możemy podać z ryżem, makaronem lub z ziemniakami. W każdej wersji smakuje bardzo dobrze.




Komentarze: “Pulpeciki z bazylią w sosie z pieczonej papryki i pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *