Pieczona karkówka marynowana w syropie z ananasa ze świeżym imbirem

Karkówka to mięso, które często kojarzy się wszystkim z grillowaniem na świeżym powietrzu, owszem ta z rusztu jest smakowita, lecz istnieje jeszcze szereg innych sposobów na jej przygotowanie. Tym razem przedstawiam Wam przepis na wyśmienitą karkówkę pieczoną o lekko słodkawym akcencie owocowym.

Czas przygotowania: 4h
Stopień trudności: Średni

Składniki:

  • 4 steki z karkówki o grubości ok 2 cm
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 200 ml syropu z ananasa (z puszki)
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • Sok z ½ limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz cayenne
  • Czarny pieprz młotkowany

Przygotowanie:

Krok 1:
Karkówkę dokładnie myjemy i nakłuwamy wykałaczką

Krok 2:
Do miski wlewamy syrop z ananasa, dodajemy sos sojowy, posiekany czosnek, imbir oraz pieprz cayenne. Całość mieszamy i wrzucamy mięso. Marynujemy ok 2 h.

Krok 3:
Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa foliowego, skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy czarnym pieprzem i dokładnie zawiązujemy.

Krok 4:
Pieczemy w temperaturze 120 st.C przez ok 3-4 godziny.

Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami.

 

W zależności od wielkości  i grubości steków należy kontrolować czas pieczenia. W tym przypadku mięso jest pieczone w stosunkowo niskiej temperaturze w wydłużonym czasie. Ta metoda pozwala na zachowanie dobrego wyglądu oraz zapobiega zbytniemu spadkowi masy steków.




Komentarze: “Pieczona karkówka marynowana w syropie z ananasa ze świeżym imbirem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *