Pełnoziarniste tagliatelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

Uważam, że ryby zasługują na ogromne uznanie za ten smak, który nam fundują. Czasem mocno żałuję, że nie mieszkam nad morzem, gdzie dostęp do świeżych, czy też świeżo uwędzonych ryb jest o wiele lepszy, niż w innych zakamarkach naszego kraju oddalonych setki kilometrów od regionu nadmorskiego.
Tym razem prezentuję połączenie wyjątkowego smaku wędzonego łososia z lekką nutą świeżego i chrupiącego szpinaku. Całość przepleciona doskonałym i zdrowym, pełnoziarnistym makaronem tagliatelle.

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach,
  • Kilka czarnych oliwek,
  • 150 g pomidorów koktajlowych,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki oliwy,
  • Sok z ½ cytryny,
  • ½ szklanki białego, wytrawnego wina,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szczypta suszonego tymianku,
  • Posiekana natka pietruszki,
  • Tarty parmezan,

Przygotowanie:

Krok 1:
Gotujemy makaron aldente, następnie na patelnię wrzucamy masło i wlewamy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy skrojony w cienkie plastry czosnek, podsmażamy pół minuty i wrzucamy świeży szpinak, dodajemy sól i pieprz oraz tymianek i smażymy ok 7-8 minut ciągle mieszając.

Krok 2:
W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy poszarpane plastry łososia, dodajemy czarne oliwki, sok z cytryny i zalewamy winem. Całość mieszamy i smażymy na dużym ogniu tak, aby płyn się zredukował, wówczas łosoś doskonale przejdzie winnym aromatem.

Krok 3:
Do szpinaku znajdującego się na patelni wrzucamy ugotowany  makaron , skrojone w połówki pomidory koktajlowe oraz wcześniej podsmażonego łososia z oliwkami, wsypujemy natkę pietruszki i mieszamy na lekkim ogniu ok 2 minuty.

Po nałożeniu na talerz posypujemy świeżo startym parmezanem i zachwycamy się doskonałym smakiem.




Komentarze: “Pełnoziarniste tagliatelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *