Wieczorne zachcianki często skłaniają mnie do coraz bardziej odważnych kompozycji smakowych. Jeśli lubicie anchois proponuję skorzystać z tego przepisu, to naprawdę ciekawie i dobrze smakuje.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 2 pełnoziarniste ciabatty
- 30 g anchois w oleju
- 1 kulka mozarelli
- Kilka cebulek perłowych
- Świeży koper
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki zmiksowanych pomidorków bez skórki
- 1 łyżka chrzanu tartego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Czarny, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Ciabatty przekrawamy na poł i skrapiamy oliwa z oliwek.
Krok 2:
Do miseczki wlewamy zmiksowane pomidory, dodajemy bardzo drobno posiekane anchois, czosnek, chrzan, pieprz oraz posiekany koper. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3:
Na ciabattach układamy plastry mozarelli, które smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy cebulki perłowe i wkładamy do piekarnika 180 st.C/12 min.
Po wyjęciu możemy posypać świeżo startym parmezanem.
Komentarze: “Pełnoziarniste ciabatty zapiekane z anchois w sosie chrzanowo-pomidorowym i mozarellą”
znakomita przekąska, dziś taką zrobię 🙂 a Ciebie zapraszam na smaczne pizzerinki
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/pizzerinki.html
danie w trzech krokach. doskonała przekąska.
http://ocetjablkowy.blog.pl
Mmmm wygląda pysznie. Postaram się zrobić takie mężowi 🙂