Pasta z wędzonej makreli ze świeżym ogórkiem

Nie wyobrażam sobie śniadania bez dobrej pasty. Myślę że warto zadbać o to, aby śniadanie było barwne w smaku a przy okazji dostarczało sporo wartości odżywczych, bo przecież śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. U mnie dzisiaj bardzo zdrowa ryba wędzona z odrobiną warzywnych dodatków, oczywiście w towarzystwie aromatycznego, świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: Łatwe

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 1 świeży ogórek
  • ½ cebuli
  • Pęczek dymki
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:
Ogórka obieramy i kroimy w drobne paski, następnie zasypujemy je 1 łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i wkładamy na 5 minut do lodówki.

Krok 2:
Makrelę rozdrabniamy widelcem wyciągając z niej starannie wszystkie ości, następnie przekładamy do miski.

Krok 3:
Cebulę oraz dymkę siekamy i wrzucamy do ryby.

Krok 4:
Ogórki odciskamy w ścierce i również wrzucamy do makreli, następnie wyciskamy sok z cytryny, dodajemy majonez, musztardę oraz sól i pieprz, całość dokładnie mieszamy i gotowe.

Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.

 




One thought on “Pasta z wędzonej makreli ze świeżym ogórkiem

  1. Ten przepis zobaczyłam u ciebie wczoraj. Miałam w domu wszystkie potrzebne składniki i postanowiłam, że chociaż spróbuję zrobić równie apetyczną pastę. I muszę przyznać że była bardzo dobra.! Pyszna.! 😉
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *