Paprykowy gulasz z kiełbasą chorizo

Chorizo to hiszpańska kiełbasa z dodatkiem dużej ilości słodkiej papryki. Istnieje wiele odmian tej wspaniałej kiełbasy począwszy od surowego po dojrzewające, czy suszone.
W hiszpańskim slangu chorizo oznacza to samo co „złodziej”.
Przygotowując tę potrawę wykorzystałem pikantne chorizo surowe, które nadaje się do jedzenia tylko i wyłącznie po obróbce termicznej. Zapraszam na cudowny, mocno paprykowy gulasz.

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 0,5 kg surowej, pikantnej kiełbasy chorizo,
  • 4  papryki świeże,
  • 2 cebule,
  • 2 małe cukinie,
  • 2 pomidory,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki,
  • sól i pieprz cayenne

Przygotowanie:

Krok 1:
Na patelnię wrzucamy skrojoną w pół-plastry kiełbasę chorizo, smażymy 5 minut, następnie dodajemy grubo posiekaną cebulę i dusimy aż cebula zmięknie. Zestawiamy z ognia.

Krok  2:
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy grubo posiekaną cukinię, podsmażamy 5 minut, następnie dodajemy grubo skrojoną paprykę, wsypujemy słodką, mieloną paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy kilka minut pilnując, aby warzywa zachowały sprężystość.

Krok 3:
Na rozgrzane masło w osobnym garnku wrzuć obrane ze skórki i posiekane świeże pomidory, smaż do momentu ich całkowitego rozpuszczenia się.

Krok 4:
Na koniec do uduszonej cukinii i papryki wrzuć wcześniej podsmażone chorizo z cebulą oraz wlej rozpuszczoną masę powstałą z wysmażonych na maśle pomidorów i całość wymieszaj. Podgotuj wszystko razem na małym ogniu ok 8-10 minut.

Smacznego.




Komentarze: “Paprykowy gulasz z kiełbasą chorizo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *