Orientalny schab

Uwielbiam smaki kuchni azjatyckiej, nieskończona ilość możliwych kombinacji często namawia mnie do eksperymentowania w tym kierunku. Właściwości składników wykorzystywanych w kuchni orientu nie powodują złego samopoczucia zaraz po konsumpcji,  a sposób ich przyrządzania sprawia, że wszystko jest chrupiące, pełne smaku i wartości odżywczych, przy czym trzeba naprawdę się postarać, aby przygotować to w sposób poprawny.

Składniki:

  • 2 plastry schabu o grubości 1 cm,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ pora,
  • świeży imbir,
  • cebula dymka,
  • garść zielonej fasolki,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki octu ryżowego,
  • 4 łyżki oleju sezamowego,
  • 1 łyżka pasty chilli,
  • 50 ml wody przegotowanej

Przygotowanie:

Krok 1:
Mięso lekko rozbijamy i kroimy w paski w poprzek włókien, następnie wrzucamy do miski i kolejno dodajemy: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki oleju sezamowego i 1 łyżkę pasty chili, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny do zamarynowania.

Krok 2:
Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki i wrzucamy na mocno rozgrzanego woka, smażymy ok 2-3 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie przekładamy mięso do innego naczynia.

Krok 3:
Woka przemywamy wodą, kładziemy na ogień i wlewamy pozostałe 2 łyżki oleju sezamowego, dobrze rozgrzewamy i wrzucamy posiekany czosnek, smażymy pół minuty ciągle mieszając następnie dodajemy kolejno skrojone w słupki: marchew, por, paprykę, fasolkę i imbir skrojony w talarki. Wszystkie składniki smażymy na bardzo dużym ogniu ok. 2 minuty ciągle mieszając. Na koniec dorzucamy posiekaną dymkę, dodajemy sól i pieprz, cukier,  oraz pozostałe ilości sosu sojowego i octu ryżowego, całość podlewamy wodą trzymając ciągle na ogniu. Podawać z białym ryżem.




Komentarze: “Orientalny schab

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *