Orientalny makaron z indykiem i warzywami w sosie teriyaki

Najbardziej w kuchni azjatyckiej lubię ten nieład artystyczny, jaki panuje na talerzu czy w woku. To odzwierciedla ten wspaniały smak, jakiego za chwilę doznamy. Pamiętajcie, że kuchnia wschodu to najzdrowsza kuchnia na świecie.

Składniki:

1 opakowanie makaronu jajecznego
200 g fileta z indyka
2 garści mrożonej mieszanki warzyw z grzybami mun
4 ząbki czosnku
dymka
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki sosu teriyaki
kilka kropel sosu worcestershire
2 łyżki pasty chili
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka brązowego cukru
sok z 1/2 cytryny
1/2 litra bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
pieprz czarny
olej do smażenia

Przygotowanie:

dresing (stosujemy na koniec):
Mieszamy ze sobą  2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sosu teriyaki,
kilka kropel sosu worcestershire, 2 łyżki pasty chili, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka brązowego cukru, sok z 1/2 cytryny, 1/2 litra bulionu drobiowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pieprz czarny i odstawiamy na bok.

danie:
Na wstępie zamarynuj indyka skrojonego w paski w 1 łyżce sosu sojowego i 1 łyżce sosu teriyaki. Następnie po 10 minutach odstania usmaż na dużym ogniu w woku na oleju przez 3 minuty ciągle mieszając. Ugotuj też makaron i odstaw na bok (przyda się na końcu).
Następnie siekamy grubo białą część dymki i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej w woku. Po minucie dorzucamy posiekany czosnek i starty imbir (pamiętajcie, aby ogień hulał pod wokiem na całego i nie zapominajcie, że cały czas trzeba mieszać to co wewnątrz woka). Następnie wrzucamy warzywa i dalej smażymy ok 5 minut na dużym ogniu. Po 5 minutach dorzucamy wcześniej usmażonego indyka i doprawiamy lekko pieprzem i kilkoma kroplami sosu worcestershire. Po 1 minucie smażenia zalewamy danie w woku wcześniej przygotowanym dresingiem i mieszamy na ogniu jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie wrzucamy do woka makaron, mieszamy dokładnie całość i posypujemy posiekaną zieloną częścią dymki – no i gotowe. Życzę wam smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *