Muffiny z bananami i czekoladą

Widok muffina naturalnie popękanego  podczas wypiekania jest czymś niesamowicie oryginalnym i niepowtarzalnym, co sprawia że te małe, słodkie smakołyki aż proszą się aby je zjeść. Bardzo szybko się je przygotowuje i nie wymagają zbyt skomplikowanych operacji kuchennych.

Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: Łatwe

Składniki na 12 szt:

  • 150 g masła
  • 100 g czekolady
  • 1 banan
  • 2 jaja
  • 70 g cukru
  • 300 g mąki typ 550
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

Krok 1:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C. Blaszane  foremki na muffiny przed nałożeniem masy należy natłuścić, najlepiej masłem.

Krok 2:
Czekoladę siekamy na małe kawałki,  następnie do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz banana i mieszamy, na końcu dodajemy banana skrojonego w drobną kostkę i lekko mieszamy.

Krok 3:
Powstałą masę przekładamy do foremek po brzegi i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 st. C




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *