Kurczak duszony w cydrze z jabłkami i pietruszką

Czas przygotowania: 3 h  (bez marynowania),
Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 1 mała butelka cydru (polskiego pochodzenia)
  • 2 duże jabłka skrojone w ćwiartki (polskiego pochodzenia)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki masła
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:
Kurczaka dzielimy na poszczególne części: udka, piersi, skrzydła, korpus. Korpus i skrzydła wrzucamy do zamrażarki – będziecie mieć dobry dodatek do niedzielnego rosołu. Piersi dzielimy na pół i wrzucamy razem z udkami na gorącą patelnię na której wcześniej rozgrzewamy 1 łyżkę masła i olej. Do mięsa dodajemy sól i pieprz. Obsmażamy po kilka minut z każdej strony aż się kurczak dobrze zarumieni.

Krok 2:
Podsmażonego kurczaka przekładamy do brytfanny posypujemy curry i papryką mieloną oraz posiekanym czosnkiem, następnie obkładamy jabłkami i zalewamy cydrem. Całość odkładamy na noc do lodówki.

Krok 3:
Na następny dzień wyciągamy brytfannę z lodówki, wrzucamy skrojoną w pióra cebulę i marchew oraz posiekaną natkę pietruszki. Na wierzchu kładziemy dwie łyżki masła, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 3 godziny.

Proponuję podać z dzikim ryżem

 




Komentarze: “Kurczak duszony w cydrze z jabłkami i pietruszką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *