Krokiety ze szpinakiem, fetą i szynką szwarcwaldzką

Ile możliwości, tyle pomysłów. Korzystając z okazji wzięcia udziału w konkursie chciałbym się podzielić ciekawym pomysłem na wykorzystanie placków zwanych naleśnikami.

Zapraszam na pyszne krokiety ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką.

Porcja na 10 krokietów

Składniki (naleśniki):

  • 250 g mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej,
  • 2 Jajka,
  • 30 g roztopionego masła,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru,

Składniki (farsz):

  • 400 g świeżego szpinaku,
  • 150 g sera feta,
  • 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 jajko (do panierki),
  • Bułka tarta (do panierki),
  • Olej do smażenia,

Przygotowanie:

Krok 1 (naleśniki):
Do misy wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do uzyskania lejącej, jednolitej konsystencji. Smażymy naleśniki i odstawiamy na bok.

Krok 2 (farsz):
Na rozgrzane masło i oliwę  wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, podsmażamy 1 minutę i dodajemy dobrze wypłukany szpinak. Smażymy na średnim ogniu kilka minut aż szpinak zmięknie, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszony ser feta, następnie mieszamy aby go połączyć ze szpinakiem.

Krok 3:
Na naleśnikach kładziemy plastry szynki szwarcwaldzkiej i na wierzchu rozprowadzamy masę szpinakową, następnie zwijamy krokiety, panierujemy i smażymy na złoty kolor, wówczas krokiety będą chrupiące.

 

Pamiętajmy aby zbyt mocno nie przysmażyć czosnku i cebuli ponieważ uzyskamy nieprzyjemny gorzki smak farszu.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *