Krążki z batatów z pastą brokułową i serem brie

Pamiętam twarde czasy PRL’U, kiedy to o batatach tylko się w szkole uczyłem, gdy w sklepie na półce tylko ocet i papier toaletowy trudno mówić o dostawie świeżych batatów. Dzisiaj to żaden problem, więc zapraszam na świetne smakołyki z wykorzystaniem tych słodkich ziemniaków.

Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: Łatwe

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • Kilka różyczek brokułu
  • 1 ząbek czosnku
  • Kilka pomidorków cherry
  • Oliwa z oliwek
  • Ser Brie
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:
Bataty obieramy, kroimy w plastry ok. 0,5 cm i smażymy na patelnii z obu stron.

Krok 2:
Brokuł gotujemy na parze do miękkości, następnie rozgniatamy jego różyżki oraz dodajemy odrobinę oliwy, posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3:
Plastry batatów odsączamy z tłuszczu ręcznikiem papierowym, kładziemy na nie plastry sera brie, na ser nakładamy pastę  brokułową oraz pomidorka koktajlowego i gotowe.

 

Proponuję wypróbować jako szybką przekąskę na wiosenny wieczór.




Komentarze: “Krążki z batatów z pastą brokułową i serem brie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *