Konfitura z pomarańczy, marchewki i świeżej mięty

Zawsze gdy planuje lekkie śniadanko, nie może zabraknąć na stole dobrej konfitury. Najlepsza oczywiście jest taka, którą sami przygotujemy sobie w domu, bez konserwantów i innych zbędnych literek „E”. Zapraszam na pyszną konfiturę z marchewek i pomarańczy.

Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: Średni

Składniki (na ok. 8-10 małych  słoików):

  • 1 kg marchwi
  • 1 kg pomarańczy
  • 1 kg cukru kryształu
  • 1 litr wody
  • Kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Krok 1:
Myjemy i obieramy ze skórki marchew, pomarańcze również obieramy i pozbywamy się pestek.

Krok 2:
Marchew ścieramy na bardzo drobnej tarce, wrzucamy do garnka. Pomarańcze pozbawione pestek wrzucamy do misy blendera, dodajemy świeżą miętę i miksujemy na najwyższych obrotach.

Krok 3:
Przekładamy zmiksowane pomarańcze do marchwi znajdującej się w garnku, zalewamy wodą i gotujemy ok 0,5 h. Następnie dodajemy cukier i znów gotujemy kolejne 0,5 h.

Krok 4:
Gotową konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.

 

Pamiętajmy, aby konfiturę nakładać do słoików gdy ta jest jeszcze gorąca. Wówczas konfitura się naturalnie pod wpływem wysokiej temperatury zakonserwuje i mocno zaciśnie nakrętkę.




Komentarze: “Konfitura z pomarańczy, marchewki i świeżej mięty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *