Grzanki z proziaków z rukolą, pomidorami i mozarellą

Morze śródziemne i otaczające go kraje często są źródłem inspiracji kulinarnych gdzie dominują potrawy ociekające aromatyczną oliwą z oliwek oraz wszelkimi ziołami, jakie tam panują. W tym przypadku postanowiłem połączyć smaki śródziemnomorskie ze smakiem kultowych proziaków.

Składniki (proziaki):

  • 250 ml zsiadłego mleka
  • 0,5 kg mąki typ 550
  • 1 jajo
  • łyżeczka  sody  oczyszczonej
  • łyżeczki soli

Składniki (farsz)

  • 2 garści umytej rukoli
  • Kilka suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Mozarella z wody
  • 2 ząbki czosnku
  • ½  łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Krok 1 (proziaki):
Do zsiadłego mleka dodajemy sodę i dobrze mieszamy, mąkę przesiewamy na stół i dodajemy wszystkie składniki łącznie ze zsiadłym mlekiem, które wcześniej połączyliśmy z sodą, następnie wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu musimy przykryć  i odstawić na pół godziny. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki wielkości piłki do golfa, formujemy placuszki o grubości ok. 1 cm i smażymy na patelni bez tłuszczu z dwóch stron, aż będą się lekko przypalać.

Krok 2 (farsz):
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy płatki chili, masło oraz zgnieciony czosnek i wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Tak przygotowaną masą smarujemy rozkrojone na pół proziaki i wrzucamy posmarowaną częścią na rozgrzaną patelnię i podsmażamy aż się zrumienią.

Krok 3:
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy skrojone w paski suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe i smażymy ok 1 minutę na dużym ogniu, następnie wrzucamy rukolę, mieszamy na ogniu pół minuty i zdejmujemy.

Krok 4:
Na grzanki z proziaków kładziemy plastry mozarelli oraz przygotowany farsz z rukolą i cieszymy się doskonałym smakiem.

 




Komentarze: “Grzanki z proziaków z rukolą, pomidorami i mozarellą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *