Francuskie tosty z żytniego chleba ze szpinakiem i śliwką kalifornijską

Bardzo popularny w latach dzieciństwa i również w chwili obecnej chleb smażony w rozkłóconym jajku prawdziwą ojczyznę ma we Francji – tak zwane „francuskie tosty”,  można je przygotować z wielu rodzajów pieczywa. Pewnej zimy będąc na wyjeździe narciarskim  w jednym z hoteli podano do śniadania tosty francuskie ze słodkiej chałki i muszę powiedzieć że były wyjątkowo smaczne. Ja postanowiłem jak zwykle poeksperymentować i urozmaicić ten tradycyjny przysmak. Zapraszam do wypróbowania bo efekt smakowy jest naprawdę ciekawy.

Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: Łatwe

Składniki na 4 tosty:

  • 4 kromki żytniego chleba na zakwasie
  • 3 jajka
  • 1 łyżka prażonej cebuli
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 100 g świeżego szpinaku
  • Kilka suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1:
Szpinak dokładnie płuczemy, suszymy i przekładamy do miski. Do szpinaku wrzucamy suszone śliwki i wlewamy oliwę oraz sok z cytryny.

Krok 2:
Na talerz wbijamy jajka i musimy je rozkłócić. Jajka doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy prażoną cebulkę i dokładnie mieszamy.

Krok 3:
Chleb należy zamoczyć z dwóch stron i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po kilkanaście sekund z każdej strony.

Krok 4:
Usmażone tosty przekładamy na talerze i nakładamy na nie szpinak ze śliwkami.
Smacznego

 

Pamiętajmy, aby dobrze wypłukać szpinak, ponieważ jeśli to zrobimy niestarannie będziemy musieli się zmagać z uczuciem „piasku w zębach” J




One thought on “Francuskie tosty z żytniego chleba ze szpinakiem i śliwką kalifornijską

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *