Cukinia zapiekana z pesto truflowym i serem camembert

Cukinia sama w sobie nie ma zbyt szlachetnego smaku, dopiero w połączeniu z innymi dodatkami można wydobyć z niej coś, co zachwyci nie jedno podniebienie. Przedstawiam Wam pomysł na szybki obiad, który może również zagościć na stole u tych, którzy mięsa nie uznają.

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 łyżki truflowego pesto,
  • ser camembert,
  • biały pieprz,
  • 2 łyżki siekanych migdałów,
  • cebula dymka,

Przygotowanie:

Krok 1:
Cukinię dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Kładziemy na blasze płaską częścią do góry i smarujemy  truflowym pesto.

Krok 2:
Na pesto układamy plastry sera camembert i posypujemy białym pieprzem.

Krok 3:
Na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy siekane migdały i prażymy, do momentu aż lekko zbrązowieją, następnie posypujemy ser  camembert znajdujący się na cukinii.

Krok 4:
Tak przygotowane cukinie wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 18o st. C na 25 minut. Przed podaniem posypujemy  posiekaną dymką.

Należy pamiętać aby przy wyborze cukinii zwrócić uwagę na jej świeżość. Gdy cukinia jest świeża zachowuje sprężystość i chrupkość nawet po długim pieczeniu.




Komentarze: “Cukinia zapiekana z pesto truflowym i serem camembert

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *