Ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą i rodzynkami

Żaden sklep nie sprzeda Ci tak bogatych smakowo ciasteczek owsianych, jakie jesteś w stanie uzyskać swoją ciężką pracą we własnej kuchni. Trzeba spróbować, żeby naprawdę się przekonać do tego, że własne wypieki, bez konserwantów i innych zbędnych literek „E” w składzie zadowolą cię w pełni i sprawią, że nie będziecie chcieli więcej zaopatrywać się w tego rodzaju pyszności  w sklepach.

Składniki na ok. 20 szt.:

  • 100 g brązowego cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 jajo
  • ½ łyżki cynamonu
  • 150 g masła
  • 200 g płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki
  • 30 g rodzynek
  • 40 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Krok 1:
Do misy blendera włożyć czekoladę i posiekać na najwyższych obrotach.

Krok 2:
Do miksera wrzucamy cukier, mąkę, płatki owsiane, masło i jajko, zakładamy nasadkę do wyrabiania ciasta i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3:
Do wyrobionej masy wrzucamy posiekaną wcześniej czekoladę, rodzynki i sodę.  Kolejny raz mieszamy kilka sekund na najwyższych obrotach.

Krok 4:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości piłeczki do ping-ponga i pieczemy ok 12 minut w temperaturze 180 st. C

Musimy pamiętać, że tego typu ciasteczka powinny odstać po upieczeniu ok 10-15 minut w celu nabrania tęgiej konsystencji.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *