Chrupiący jabłecznik z nutą świeżej melisy

Nie ma to jak osłodzić sobie czas wybitnym  w smaku i zarazem prostym w przygotowaniu ciastem.
Nie wymaga od nas zbyt wiele, zarówno pod kątem pracy jak i zapotrzebowania na  produkty.
Zapraszam wszystkich na pyszny i chrupiący jabłecznik, który poprawi humor nawet największym ponurakom.

Porcja na blaszkę o średnicy 30 cm

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g masła,
  • 50 g smalcu,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 5 jajek (oddzielone białko od żółtka),

Składniki na farsz:

  • 1,5 kg twardych  jabłek,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 garść posiekanej świeżej melisy,

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,

Przygotowanie:

Krok 1 (ciasto):
Do dużej misy wkładamy wszystkie podane wyżej składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną częścią wykładamy posmarowany tłuszczem i wyłożony papierem do pieczenia spód blaszki i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy  10 minut/200 st. C

Krok 2 (farsz):
Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce i wrzucamy do garnka na rozgrzane masło, następnie dodajemy cukier, cynamon i opakowanie cukru waniliowego i podsmażamy ok 10 minut. Po zdjęciu z ognia wsypujemy posiekaną melisę, całość mieszamy i wykładamy na podpieczone wcześniej ciasto.

Krok 3 (kruszonka):
Wszystkie składniki  łączymy ze sobą, tak aby powstało rozpadające się ciasto.

Krok 4 (wykończenie):
Na podpieczone ciasto i znajdujące się na nim podsmażone jabłka kładziemy drugą część ciasta, tak aby zakryła całą powierzchnię, następnie smarujemy białkiem wcześniej oddzielonym od żółtka i wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do pieca i pieczemy 45 minut/200 st. C

Ważne, aby co jakiś czas sprawdzać stan wypieczenia na wierzchu ciasta, ponieważ każdy piekarnik ma swoją kulturę podawania temperatury i jeśli ta jest podawana nierówno wierzchnia część ciasta może się lekko spiec i wówczas będzie twarda.




Komentarze: “Chrupiący jabłecznik z nutą świeżej melisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *