Chrupiąca sałatka z tuńczykiem i mozarellą

Warto jadać sałatki, to ogromne źródło witamin i składników odżywczych. U mnie często goszczą na stole w godzinach wieczornych, kiedy to głód powoli zaczyna dawać o sobie znać. Ciekawy efekt można uzyskać łącząc z warzywami i sosem dobrą rybę lub mięso z kurczaka, czy też np. wieprzowinę.
Zapraszam na sałatkową ucztę.

Składniki dla 4 osób:

  • 1 sałata lodowa,
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie oliwnej,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • Czarne oliwki,
  • Świeży ogórek,
  • Pomidorki koktajlowe,
  • Mozarella w kulkach
  • Oliwa z oliwek,
  • 5 łyżek wody mineralnej,
  • Sok z ½ cytryny,
  • Natka pietruszki,
  • Czosnek,
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 (sos):
Do naczynia wyciskamy sok z cytryny, wsypujemy ½ łyżeczki soli i mieszamy aż się sól rozpuści, następnie dodajemy oliwę, wodę i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki i czosnek. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Krok 2:
Sałatę płuczemy, siekamy i układamy na talerzu. Na sałacie układamy kolejno ogórek, paprykę, pomidorki koktajlowe, mozarellę i oliwki.

Krok 3:
Cebulę kroimy w półtalarki i posypujemy po wierzchu. Na koniec nakładamy tuńczyka.

Krok 4:
Całość polewamy dokładnie sosem.

W zależności od tego jaki stopień kwaśności sałatek lubimy możemy jeszcze lekko doprawić octem balsamicznym.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *