Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i pomidorami

Tym razem coś dla tych, którzy zamiast ociekających tłuszczem mięs wolą grillować warzywne steki. Bakłażan to bardzo fajna propozycja na grilla. Można go przygotować na wiele różnych sposobów.

Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozarelli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeży tymianek
  • Świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:
Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm i wrzucamy do osolonej, gotującej się wody na 2 minuty.

Krok 2:
Zioła i czosnek bardzo drobno siekamy lub ugniatamy w moździerzu z oliwą, solą i pieprzem.

Krok 3:
Bakłażana wyciągamy z wrzątku i nacieramy dokładnie oliwą z ziołami, następnie kładziemy na ruszt i pieczemy po kilka minut z każdej strony tak aby był lekko zarumieniony.

Krok 4:
Upieczonego bakłażana przekładamy plastrami mozarelli i pomidora. Podajemy z pieczywem lub spożywamy solo.

 

Zamiast blanszować bakłażana we wrzątku można go wrzucić na 5 minut do parownika.  Chodzi o to, aby bakłażan pochłonął niewielką ilość wody i zrobił się lekko miękki zanim wrzucimy go na ruszt.




Komentarze: “Bakłażan grillowany w ziołach z mozarellą i pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *